Muga Reserva Selección Especial

155,00 lei

În stoc (poate fi pre-comandat)

Categories: , SKU: vt48

Informații suplimentare

Culoare

Tara

Producator

Soi

Alcool

Temperatura de servire

Sticla

Zahar rezidual

An

Critici

Zona

Descriere

95 Puncte James Suckling:
”Vinul roșu cel mai gândit pentru mâncare al celor de la Muga. Maturat în baric timp mai îndelungat decât celelalte ediții, e ușor marcat de de aromele de toast, dar fructul vioi e suficient de pur pentru a evidienția tipicitatea Riojei. Perfect pentru mâncare. Un vin mare.”

Recomandari gastronomice Tapas, carne roșie, vânat, pui cu sos de roșii, tocana de miel, preparate cu sosuri de roșii, ciuperci, piper
Gust Foarte plăcut și armonios, dulceag, cu arome de produse de patiserie, tutun și vanilie perfect integrate și tanini moi, nobili
Miros Fructe roșii de pădure și prune coapte, cu note de mentă și lemn dulce însoțite de adieri de piper, cuișoare și vanilie
Distinctii 95 Puncte James Suckling: ”Vinul roșu cel mai gândit pentru mâncare al celor de la Muga. Maturat în baric timp mai îndelungat decât celelalte ediții, e ușor marcat de de aromele de toast, dar fructul vioi e suficient de pur pentru a evidienția tipicitatea Riojei. Pe palat, corpul este mediu, cu tanini granulați care vor beneficia de îmbătrânirea la sticlă, asigurându-i vinului o viață lungă. Aciditate foarte bună și echilibru fin. Perfect pentru mâncare. Un vin mare.” 92+ Puncte Parker: ”Am avut șansa de a degusta concomitent două ediții ale acestei ”selecții speciale”, cea mai tânără fiind cea din 2012. Ea provine dintr-un an secetos și cald, iar lipsa copertinelor de protecție a dus la obținerea unui vin mult mai proaspăt decât se anticipase. Vinul este întotdeauna făcut din struguri Tempranillo, Garnacha, Graciano și Mazuelo proveniți din terase și vițe mai vechi, fiind fermentat în cuve de stejar și maturat în baricuri noi, după care este trecut în baricuri uzate, neutre. Recolta a fost mică, dar recoltarea s-a făcut târziu (Muga își are viile în zone mai reci). Datorită ploilor de la sfârșitul perioadei de recoltare, Muga nu a mai produs Torre Muga și Prado Enea, iar din Selección Especial s-a produs o cantitate mai mică. Vinul are o maturitate perfectă, arome de condimente și lemne nobile. Pe palatin, este rafinat și elegant, cu tanini moi și prospețime frumoasă. În contextul dat, vinul este foarte bun. 120 000 de sticle produse. Responsabilitatea pentru vinurile albe și roze îi revine acum lui Isaac Muga, în timp ce fratele lui Jorge face toate roșiile. Am gustat toate albele și rozeurile disponibile, ca să văd ce se întâmplă. A apărut un nou roze de top, Flor de Muga, și continuă să lucreze la un nou vin alb, făcut majoritar din Viura, Garnacha Blanca și Maturana Blanca, care va ieși, probabil, pe piață în 2018. A fost o degustare lungă și ralaxată, în care au adus și câteva ediții mai vechi atunci când am discutat despre asemănările dintre diferiți ani, așa că pot să vă dau câteva opinii despre evoluția unor vinuri mai vechi. O teamă comună în regiune (și într-o mare parte a Spaniei) este legată de lipsa producției din 2017. Când am vorbit despre asta cu familia Muga, mi-au spus că ei au pierdut cam 60% din struguri din cauza gerului din 2017. În ceea ce privește vinurile roșii, Prado Enea 2010 s-ar prea putea să fie una dintre cele mai reușite ediții ale acestui vin clasic, cu potențial mare de învechire. Odată cu ediția 2015, revine în scenă Aro, vinul făcut majoritar din Graciano; nu mai fusese produs din 2010. Două vinuri pe care să le cumpărați și să le ascundeți în pivniță...”, Luis Gutiérrez Editia 2011 - 95 Puncte James Suckling: ”Nas complex de căpșuni uscați, cu nuanțe de ardezie și trufe albe. Adieri de cedru spaniol. Corp plin, tanini suculenți și o minunată aciditate care conduce spre sfârșitul lung, cremos și pământos. Un vin mare care face o demonstrație de structură și complexitate. Beți-l sau păstrați-l.” - 93 Puncte Wine Spectator: ”Un vin roșu cu o coloană vertebrală fermă și textură consistentă. Arome armonioase de prune, mure, lemn dulce, cacao și espresso. Concentrat, dar suplu. Beți-l acum sau până în 2026. - 92 puncte - Robert Parker: ”Reserva Selección Especial 2011 vine dintr-un an mai cald și mai sec decât de obicei (inclusiv anul anterior). A fost fermentat cu drojdii indigene, în cuve mici. Fiecare soi a fost fermentat și maturat separat - în primul an, în stejar nou, iar în al doilea, în butoaie refolosite. 2011 a fost o recoltă puternică pentru acest cuvée în care se simt bine aromele de toast. Vinurile din ani calzi au nevoie de o maturare mai lungă la sticlă pemtru a integra stejarul, dar aici el este absorbit și, de fapt, evoluția acestui vin în sticlă este foarte bună. Chiar dacă, după miros, ar trebui să mai stea, gustul este foarte echilibrat, cu tanini remarcabil de copți pentru un an atât de cald, în care, uneori, taninii sunt duri. Nu e cazul aici, căci vinul este elegant și echilibrat. Un cuvée de nădejde, cu o bună constanță de-a lungul anilor. Au fost produse 170 000 sticle.” Editia 2009 - 95 Puncte Wine Spectator: ”Puternic, dar armonios, acest vin roșu bogat exhibă arome de cireșe negre, lemn dulce, ierburi proaspete, fum și minerale, care se îmbină perfect cu taninii fermi, bine integrați. Sfârșit lung și picant.”