Proaspăt, cu o extraordinară mineralitate vulcanica și o bogăție de note florale, citrice, pierisici albe, grapefruit. Gust fin și cărnos, cu structură opulentă, aciditate vibrantă și arome stratificate de grapefruit, ananas și piersici, împletite cu subtile note tropicale și florale. Sfârșit proaspăt, energic și persistent.
95 Puncte Parker: ”Degustarea vinului de vie unică de pe cel mai sărac pământ al proprietății este întotdeauna un moment special. Acest vin combină întotdeauna eleganța cu puterea; are structură, dar pare să evolueze un pic mai repede decât cel din 2016. Este un pic mai abordabil, dar are și o doză mare de tanin. Un vin care devine mai bun în sticlă.”
94 Puncte Parker: ”Fermentat cu ciorchini întregi și drojdii indigene, vinul a fost maturat 12 luni în butoaie vechi de stejar franțuzesc, de 500 l. Are mai mult potențial, concentrație, profunzime și seriozitate – un vin de cursă de lungă. Un Listán Negro serios, taninos, cu o puternică mineralitate vulcanică.”
95 Puncte James Suckling: ”Un vin de o originalitate nemaipomenită care este și cel mai concentrat și rafinat dintre vinurile roșii din acest an ale producătorului. Este încă foarte tânăr (gustat în august 2018), iar taninii seci sunt încă destul de provocatori. Răbdarea vă va fi răsplătită cu o cascadă de arome subtile de cireșe amare, pământ și ierburi aromate. Va fi mai bun începând din 2019.”
93 Puncte Parker: ”Pe palatin, este auster, cu tanini fini și sfârșit mineral, sec. Avem de-a face cu un vin roșu serios; este interesant să vezi cât de bine funcționează asamblarea acestor soiuri…”
92+ Puncte Parker: ”Vinul este un barometru foarte bun pentru stilul, caracterul și calitatea anului de recoltă, fiind un pic mai moale și mai abordabil decât cel din 2016. Un pic mai suculent, în același stil bazat pe piatră ponce și piper negru care definește întotdeauna acest vin.”
O ocazie unica de a descoperi unul din vinurile legendare din Peninsula Iberica: Prado Enea in trei declinari de recolta in cutia producatorului! DOAR TREI CASETE DISPONIBILE!!!
2004 96p Robert Parker, , 92p James Suckling 2009 96p Robert Parker, 96p James Suckling 2010 97p Robert Parker, 99p James Suckling
96p Robert Parker „Aro este întotdeauna puternic și concentrat, un exercițiu de selecție și amestecare a vitelor individuale din viile selectate, cele care au produs ciorchini mai mici și mai concentrati. De la prima recolta a lui Aro în anul 2000, au cumpărat mai multe podgorii vechi, prin urmare au aplicat același exercițiu la aceste podgorii noi, care sunt plantate cu selecții masive. Se concentrează pe Graciano și Tempranillo și fermentează și metureaza separat vinul obtinut. Este produsă într-un mod similar cu Torre Muga, cofermentare în cuve mici de stejar (unele până la 1000 de kilograme!), Diferența fiind selecția strugurilor. Numai în anii de excepție decid să îmbutelieze Aro, in 2015 producandu-se doar 5600 sticle. ” CANTITATI LIMITATE!
97p Robert Parker „2004 Unico este cu adevărat spectaculos, în linie cu 1970 și 1994. Este un amestec de 87% Tempranillo și 13% Cabernet Sauvignon. Unico are o maturare in crama unică, în cazul lui 2004, 15 luni în cuve de 20 000 de litri, 25 de luni în butoaie noi, 17 de luni în butoaie folosite și încă 26 de luni în vasele mari de stejar. Un vin similar cu cel din 1994, dar cu zece ani de experiență și cunoștințe tehnice in plus. „
O cava irezistibilă! Perlaj dens și persistent care anunță o structură consistentă. În ciuda aromelor de miere, vinul e proaspăt, datorită acidității semnificative. Combinația de fruct, aciditate și drojdii fine conferă o surprinzătoare senzație de voluptate care te incită să umpli din nou paharul. Notele fructuoase și picante revin în postgustul lung, savuros.
92 Puncte James Suckling: ”Extrem de parfumat, cu arome de piersică albă și măr feliat împletite cu adieri de piatră. Corp plin, compact și bine făcut. Aciditate și intensitate foarte bune.”
95 Puncte James Suckling: ”Vinul roșu cel mai gândit pentru mâncare al celor de la Muga. Maturat în baric timp mai îndelungat decât celelalte ediții, e ușor marcat de de aromele de toast, dar fructul vioi e suficient de pur pentru a evidienția tipicitatea Riojei. Perfect pentru mâncare. Un vin mare.”
92 Puncte James Suckling: ”Un 2013 excelent, cu uimitor de multă puritate și finețe. Arome de cireșe, piatră și puțin cedru conduc spre un corp plin, tanini foarte fini și un sfârșit proaspăt și curat. Aluzii de cedru. Evidențiază o energie focusată.”
Un Rioja ca la carte, cu un raport calitate-preț excelent. Au fost produse aproape un milion de sticle, ceea ce e impresionant pentru această calitate.
”100% Garnacha, a petrecut 22 de luni în sticlă, înainte de degorjare. Nasul este direct, un pic închis, dar pe palatin este mai expresiv, cu o aciditate tăioasă, sec, foarte proaspăt și gustos. Mai bun decât edițiile anterioare. 12000 sticle produse.”
96 Puncte James Suckling: ”Vinul este făcut cu precizie de laser și are arome de pământ umed, mure și mahon. Foarte parfumat. Corp plin și, totuși, compact și focusat, cu tanini pe care se poate sprijini. Foarte elaborat și curat. Pur. Beți-l după 2020.”
99 Puncte James Suckling: ”Minunata sa textură mătăsoasă și o suculență consistentă fac ca acest vin să fie atât de special. Natura impecabilă a vinului este atât de impresionantă încât te lasă fără răsuflare. O abundență de arome de fruct și ce senzație în gură! Beți-l acum și până în vecii vecilor.”