Ce este Armagnac-ul?
La fel ca și coniacul, Armagnac-ul este un distilat de struguri albi. Se pot folosi 10 soiuri de struguri, dar predomină Ugni Blanc, Folle Blanche și Colombard. Produs în comitatul cu același nume din regiunea Gasconia (Gascogne, fr.) din sud-vestul Franței, el este învechit în butoaie de stejar negru Monlezun, un stejar local cu o tipicitate aparte. Armagnac-ul se produce în trei districte. Cel mai bun, rafinat și complex Armagnac provine din Bas-Armagnac. Ténarèze dă cea mai mare parte a producției, fiind cunoscut pentru stilul mai parfumat. Haut-Armagnac este mai puțin reprezentativ.
Principala deosebire dintre Armagnac și coniac constă în metoda de distilare. Spre deosebire de coniac, care este distilat de două ori, prin metode mai degrabă industriale, Armagnac-ul este distilat o singură dată, în alambicuri tradiționale, obținându-se o concentrație alcoolică mai mică. Stejarul negru în care este învechit Armagnac-ul îi conferă o culoare mai subtilă și arome mai complexe, foarte diferite de caracterul pronunțat de vanilină dulce al butoaielor folosite în Cognac.
Din multitudinea de arome emanate de Armagnac, șapte sunt considerate mitice: alună, piersică de vie, violete, vanilie, prună uscată, lămâie verde, piper.
Sticla de Armagnac se păstrează în picioare. Pentru a simți aromele cele mai subtile, rotiți paharul, încălziți-l în mână și ridicați-l cât mai aproape de nas, dar fără a băga nasul în pahar.
Categorii de Armagnac, după vârstă:
V.S. (Very Special) sau 3 stele (***) – învechit minimum 2 ani în butoi. Recomandat celor care preferă vinarsurile/brandy-urile tari și fructate. Alegerea ideală, dacă vă plac băuturile cu caracter – îi veți savura fructuozitatea, căldura și personalitatea puternică.
VSOP (Very Superior Old Pale)*- învechit minimum 5 ani în butoi. Calitate superioară, vechi, culoare deschisă. Legea franceză cere ca Armagnac-ul VSOP să fie elaborat dintr-un asamblaj de vinarsuri, dintre care cel mai tânăr trebuie să fi stat minimum 4 ani în butoi. În realitate, mulți producători folosesc vinarsuri mai vechi, pentru a obține o paletă aromatică mai bogată. VSOP reprezintă armonia dintre aromele de fructe coapte, uneori confiate și notele de lemn, picante. În gură, structura lejeră dată de lemn se înmoaie, iar Armagnac-ul are deja o lungime frumoasă. VSOP-ul oferă toate stilurile aromatice ale Armagnac-ului, având, totodată, un excelent raport calitate-preț.
*Very Superior Old Pale este traducerea exactă a acestui acronim provenit din tradiția comercială anglo-saxonă. Unii folosesc termenul de Very Special Old Pale, dar el nu este corect.
XO (Extra Old) sau Napoléon – foarte vechi, învechit cel puțin 6 ani în butoi. Foarte cerut în străinătate, XO este mai puțin cunoscut în Franța, el fiind preferat de cei cărora le plac brandy-urile elegante, bogate și suave.
Hors d’Âge – învechit minimum 10 ani în butoi. Acesta este asamblajul prin excelență, căci în el se regăsește esența aromelor de Armagnac, cu o paletă de fructe confiate (prune uscate, caise, coajă de portocală) asociate cu note lemnoase fine, cărora li se adaugă, uneori, note de patiserie, picante. În gură, se regăsesc echilibrul, lungimea și căldura reținută.
Millésime (Vintage, eng) – Armagnac produs din recolta unui singur an. Calitatea fiecărui Millésime depinde mult de condițiile climatice din anul respectiv. În Millésime-uri intră cei mai buni struguri, de pe parcele selecționate. Aceste Armagnac-uri sunt făcute cu o grijă specială, astfel încât fiecare Millésime are o personalitate aparte și un stil propriu – mai tare sau mai slab, cu arome dominante de produse de patiserie sau de fructe uscate și cu note volatile sau mai dulci. Avem de-a face cu cea mai mare măiestrie artizanală. Amatorii de Millésime-uri iubesc băuturile originale, care-i surprind prin tipicitate. Datorită rarității lor, ele au devenit un cadou extrem de special, asociat cu datele aniversare care ne marchează viața: zile de naștere, 25 ori 50 de ani de la căsătorie sau orice moment special în care am vrea să dăm timpul înapoi.